Orta Doğuda Değişim ve Türkiye
Liste Fiyatı :
13,29
İndirimli Fiyat :
9,30
Kazancınız :
3,99
9786059963008
454998
https://www.kitapberlin.com/orta-doguda-degisim-ve-turkiye
Orta Doğuda Değişim ve Türkiye
9.30
Arap dünyasında 2011'de başlayan halk hareketleriyle birlikte Orta Doğu, Türkçiye açısından oldukça riskli bir değişim sürecine girmiştir. Arap devletlerindeki ayaklanmalar bölgede demokratik sistemlere değil, istikrarsızlığın hakim olduğu, etnik ve mezhepsel ayrışmanın belirginleştiği bir döneme yol açmıştır. Bu dönemde İran'ın nükleer programı kapsamındaki gelişmeler, ABD sonrası Irak'taki istikrarsızlık ve Suriye iç savaşı İran-Irak-Suriye hattında Türkiye'nin güneydoğusu boyunca uzanan bir kriz coğrafyası meydana getirmiştir.
Krizlerle birlikte Orta Doğu'daki kazanımlarını yitiren Ankara'nın etki alanı daralırken; Irak'ta işgal sonrası dengeler ve Suriye'de Batılı ülkelerin kararsız tutumu nedeniyle İran bölgesel güç olarak öne çıkmış, Türkiye'nin güneyinde Doğu Akdeniz'e kadar uzaman bir nüfuz hattına sahip olmuştur. Irak'taki istikrarsızlık ve Suriye krizi diğer taraftan Orta Doğu'da İran'la Batılı devletlerin ve İsrail'in menfaatlerinin örtüştüğü bir kojonktür hazırlamış, başta ABD olmak üzere Batılı devletlerin Tahran'la diplomatik ilişkilerin yeniden tesisine sıcak baktığı bir süreç başlamıştır.
Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM), ''Orta Doğu'da Değişim ve Türkiye'' kitabını bölgedeki bu riskli değişim sürecini anlamak ve Türk karar mercierine milli menfaatler doğrultusunda politika önerileri sunmak maksadıyla hazırlanmıştır. Kitapta Cumhuriyet döneminden itibaren Türkiye'nin Orta Doğu politikası, İran nükleer krizinin Türkiye'ye etkileri, Türkiye-İran ekonomik ilişkileri, Orta Doğu'daki değişim sürecinde Avrasya-Atlantik rekabeti ve Türkiye'nin tutumu, küresel ve bölgesel çerçevede Suriye krizi, Türkiye'nin Suriye politikasına toplumsal bakış, PKK/KCK'nın Suriye'nin kuzeyindeki PYD yapılanması, ABD sonrası Irak'taki dengeler ve istikrarsızlık ve Kuzey Irak'takş Goran Hareketi üzerine makaleler yer almaktadır.
- Açıklama
- Arap dünyasında 2011'de başlayan halk hareketleriyle birlikte Orta Doğu, Türkçiye açısından oldukça riskli bir değişim sürecine girmiştir. Arap devletlerindeki ayaklanmalar bölgede demokratik sistemlere değil, istikrarsızlığın hakim olduğu, etnik ve mezhepsel ayrışmanın belirginleştiği bir döneme yol açmıştır. Bu dönemde İran'ın nükleer programı kapsamındaki gelişmeler, ABD sonrası Irak'taki istikrarsızlık ve Suriye iç savaşı İran-Irak-Suriye hattında Türkiye'nin güneydoğusu boyunca uzanan bir kriz coğrafyası meydana getirmiştir. Krizlerle birlikte Orta Doğu'daki kazanımlarını yitiren Ankara'nın etki alanı daralırken; Irak'ta işgal sonrası dengeler ve Suriye'de Batılı ülkelerin kararsız tutumu nedeniyle İran bölgesel güç olarak öne çıkmış, Türkiye'nin güneyinde Doğu Akdeniz'e kadar uzaman bir nüfuz hattına sahip olmuştur. Irak'taki istikrarsızlık ve Suriye krizi diğer taraftan Orta Doğu'da İran'la Batılı devletlerin ve İsrail'in menfaatlerinin örtüştüğü bir kojonktür hazırlamış, başta ABD olmak üzere Batılı devletlerin Tahran'la diplomatik ilişkilerin yeniden tesisine sıcak baktığı bir süreç başlamıştır. Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM), ''Orta Doğu'da Değişim ve Türkiye'' kitabını bölgedeki bu riskli değişim sürecini anlamak ve Türk karar mercierine milli menfaatler doğrultusunda politika önerileri sunmak maksadıyla hazırlanmıştır. Kitapta Cumhuriyet döneminden itibaren Türkiye'nin Orta Doğu politikası, İran nükleer krizinin Türkiye'ye etkileri, Türkiye-İran ekonomik ilişkileri, Orta Doğu'daki değişim sürecinde Avrasya-Atlantik rekabeti ve Türkiye'nin tutumu, küresel ve bölgesel çerçevede Suriye krizi, Türkiye'nin Suriye politikasına toplumsal bakış, PKK/KCK'nın Suriye'nin kuzeyindeki PYD yapılanması, ABD sonrası Irak'taki dengeler ve istikrarsızlık ve Kuzey Irak'takş Goran Hareketi üzerine makaleler yer almaktadır.Stok Kodu:9786059963008Baskı:1Basım Tarihi:2014-01Kapak Türü:Sertaç DurmazKağıt Türü:2.Hamur
- Yorumlar
- Yorum yazBu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.