- Anasayfa
- >
- Kitap
- >
- Tarih
- >
- Araştırma-İnceleme
Üçoklar-Oğuz Boyları Aşiret Oymak Cemaatler 2
Liste Fiyatı :
6,11
İndirimli Fiyat :
4,28
Kazancınız :
1,83
9786059960465
488783
https://www.kitapberlin.com/ucoklar-oguz-boylari-asiret-oymak-cemaatler-2
Üçoklar-Oğuz Boyları Aşiret Oymak Cemaatler 2
4.28
Tarihte Danişmentli, Selçuklu, Eretna, Karamanoğlu, Dulkadirli ve Osmanlı Devletleri siyasi hakimiyetlerinde bulunmuş Sivas, Kayseri, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat, Çorum, Kırıkkale, Çankırı yöresinin iskan tarihi yazılmıştır.
Çalışma bölgemize komşu illerden Kahramanmaraş, Mersin, Malatya, Adıyaman, Konya, Tokat, Ankara yöresi ile bölgenin iskan yapısında etkili olmuş Memluklu, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Safevi Devletleri Aşiretleri üzerine durulmuş, bu bağlamda Gaziantep, Kilis, Suriye, Hatay, Diyarbakır, Urfa, Mardin, Erzincan, Erzurum. Elazığ Illerimizden kısmi bilgiler aktarılmıştır.
Saruhanoğulları, Karaisaoğulları-Karesi, Hamitoğulları, Aydınoğulları, Menteşoğulları, Tekeoğulları, Germiyanoğulları Devletlerinin siyasi hakimiyetleri görülen Eğe ve Iç Eğe illerinden Manisa, Balıkesir, İsparta, Muğla, Antalya, Uşak, Kütahya, Bursa, Afyon, Eskişehir yörelerinden bölgeye gelmiş, ya da tehcir, zorunlu iskan, göç gibi nedenlerle adı geçen illeri yurt tutmuş aşiret, oymak, cemaatleri ve bunların yerleştiği yerler belirtilmeye çalışılmıştır.
Kazak, Kığız, Kıpçak, Saka, Altay, Özbek, Uygur gibi Turani soylu diğer Türk Boyları ele alınmış, bunların alt boyu olduğu bilinen ve kendilerini Karaçay, Dağıstan, Lezgi, Ahbaza, Alaş, Çavuş, Noğay, Kabardey, Çerkez, Terekeme, Misket, Çiğil, Muhacir" gibi adlarla adlandıran oymaklar ve bunların yurt tuttuğu köyler verilmiştir.
Ayrıca kendisini Arap, Gürcü, Kurmançi, Zaza, Sünni Kürt, Kürt Alevisi, Yörük, Türkmen adları ile adlandıran köyler ve oymaklar ele alınmış, bunların bağlı üst boyları ve yaşadıkları köyler gösterilmeye çalışılmıştır.
Bozoklar ve Üçoklar adı ile iki cilt olarak yayın hayatına geçirdiğimiz eserimizle 2525 Sayılı Soyadı Kanunu'ndan evvel ki oymak/sülale ve köy adını bilen her bölge insanı seceresine ulaşacaktır.
Araştırmacı Yazar
Ismail Uçakcı
Türk Tarih Kurumu Arşiv Şefi (Emekli)
- Açıklama
- Tarihte Danişmentli, Selçuklu, Eretna, Karamanoğlu, Dulkadirli ve Osmanlı Devletleri siyasi hakimiyetlerinde bulunmuş Sivas, Kayseri, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat, Çorum, Kırıkkale, Çankırı yöresinin iskan tarihi yazılmıştır. Çalışma bölgemize komşu illerden Kahramanmaraş, Mersin, Malatya, Adıyaman, Konya, Tokat, Ankara yöresi ile bölgenin iskan yapısında etkili olmuş Memluklu, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Safevi Devletleri Aşiretleri üzerine durulmuş, bu bağlamda Gaziantep, Kilis, Suriye, Hatay, Diyarbakır, Urfa, Mardin, Erzincan, Erzurum. Elazığ Illerimizden kısmi bilgiler aktarılmıştır. Saruhanoğulları, Karaisaoğulları-Karesi, Hamitoğulları, Aydınoğulları, Menteşoğulları, Tekeoğulları, Germiyanoğulları Devletlerinin siyasi hakimiyetleri görülen Eğe ve Iç Eğe illerinden Manisa, Balıkesir, İsparta, Muğla, Antalya, Uşak, Kütahya, Bursa, Afyon, Eskişehir yörelerinden bölgeye gelmiş, ya da tehcir, zorunlu iskan, göç gibi nedenlerle adı geçen illeri yurt tutmuş aşiret, oymak, cemaatleri ve bunların yerleştiği yerler belirtilmeye çalışılmıştır. Kazak, Kığız, Kıpçak, Saka, Altay, Özbek, Uygur gibi Turani soylu diğer Türk Boyları ele alınmış, bunların alt boyu olduğu bilinen ve kendilerini Karaçay, Dağıstan, Lezgi, Ahbaza, Alaş, Çavuş, Noğay, Kabardey, Çerkez, Terekeme, Misket, Çiğil, Muhacir" gibi adlarla adlandıran oymaklar ve bunların yurt tuttuğu köyler verilmiştir. Ayrıca kendisini Arap, Gürcü, Kurmançi, Zaza, Sünni Kürt, Kürt Alevisi, Yörük, Türkmen adları ile adlandıran köyler ve oymaklar ele alınmış, bunların bağlı üst boyları ve yaşadıkları köyler gösterilmeye çalışılmıştır. Bozoklar ve Üçoklar adı ile iki cilt olarak yayın hayatına geçirdiğimiz eserimizle 2525 Sayılı Soyadı Kanunu'ndan evvel ki oymak/sülale ve köy adını bilen her bölge insanı seceresine ulaşacaktır. Araştırmacı Yazar Ismail Uçakcı Türk Tarih Kurumu Arşiv Şefi (Emekli)Stok Kodu:9786059960465Baskı:1Basım Tarihi:2015-01Kağıt Türü:2.Hamur
- Yorumlar
- Yorum yazBu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.